شستن ظروف با آب گرم بسیار راحتتر و بهتر از شستن آن ها با آب سرد است.این کار دلایلی دارد که ما در این مطلب از پارس مگ قصد داریم این دلایل را برای شما توضیح دهیم.

هرکسی که ظرف را با دست بشوید، می داند که نگه داشتن دست های شما در آب گرم ناراحت کننده است. اگر وسوسه شود که با استفاده از آب سرد، وضعیت را خنک نگه دارید، ممکن است راحت تر باشد، اما ظروف خود را پاک نکنید. دلایل خوبی وجود دارد که هنگام شستن ظروف باید از آب گرم استفاده کنید. برای محافظت از دستانتان از آب فوقالعاده نباشید یک جفت دستکش سنگین و زرق و برق دار زرق و برق دار.

فهرست مطالب

دلایلی شستن ظروف با آب گرم

اگرچه می‌توان ظروف را با آب سرد و مایع ظرف‌شویی شست و نسبتا تمیز کرد، بهتر است با استفاده از آب گرم ظرف‌ها را بشویید. آب گرم ظرف‌ها را بهتر از آب سرد تمیز و ضدعفونی می‌کند.

۱. در شستن ظروف با آب گرم چربی‌ها سریع‌تر پاک می‌شوند

آب گرم بهتر از آب سرد چربی و روغن‌‌ را از روی ظروف پاک می‌کند. در واقع آب سرد باعث سفت‌شدن چربی‌ها می‌شود و پاک‌کردن آنها از روی ظروف مشکل می‌شود. بنابراین بهتر است برای شستن ظروف چرب از آب گرم (به‌ویژه همراه با مایع ظرف‌شویی چربی‌زدا) استفاده کنید تا چربی‌ها بدون دردسر از روی ظروف پاک شوند.

۲. در شستن ظروف با آب گرم ظروف زودتر خشک می‌شوند

وقتی تمام چربی‌‌ها و آلودگی ظروف با آب گرم پاک شدند، می‌توانید ظرف‌ها را با آب گرم یا سرد آبکشی کنید. البته یادتان باشد ظرف‌هایی که با آب گرم آبکشی می‌شوند، سریع‌‌تر خشک می‌شوند. حرارت موجب افزایش سرعت خشک‌شدن ظرف‌های خیس می‌شود و دیگر لازم نیست آنها را با دستمال خشک کنید.

ظرف‌ها پس از شست‌وشو، باید حتما خشک شوند. محیط مرطوب بهترین مکان برای رشد باکتری و دیگر عوامل بیماری‌زاست. اگر ظرف‌هایتان به‌سرعت خشک نشدند، بهتر است با حوله مخصوص ظروف آنها را خشک کنید.

۳. در شستن ظروف با آب گرم لکه آب روی ظرف باقی نمی‌ماند

چون آب گرم سریع‌تر خشک می‌شود، کمتر پیش می‌آید که لکه آب روی ظروف و لیوان‌ها باقی بماند. معمولا آب سخت روی ظروف از خود لکه به‌ جا می‌گذارد و وقتی خشک می‌شود، کمی از رسوب موجود در آب روی ظرف باقی می‌ماند و موجب لکه می‌شود. هرچه زمان باقی‌ماندن آب روی ظرف کمتر باشد، لکه‌های رسوبی هم کمتر می‌شوند.

۴. در شستن ظروف با آب گرم میکروب‌ها از بین می‌روند

آب داغ سبب ازبین‌رفتن باکتری‌ها و دیگر میکروارگانیسم‌ها می‌شود، اما معمولا دمای لازم برای کشتن عوامل‌ بیماری‌زا ورای تحمل ماست. بنا به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا،‌ اگر می‌‌خواهید ظروف را ضدعفونی کنید، باید آنها را با آب داغ حدود ۷۰ درجه سلسیوس بشویید.

برای این کار بهتر است از ماشین ظرف‌شویی استفاده کنید. ظروف را درون ماشین ظرف‌شویی بگذارید و دمای آب را روی حرارت حداقل ۷۰ درجه سلسیوس (۱۵۰ درجه فارنهایت) بگذارید. اگر هم ماشین ظرف‌شویی ندارید، ظرف‌ها را درون سینک پر از آب جوش قرار دهید تا ضدعفونی شوند.

احتمالا ظرف‌های کثیف آلوده به انواع میکروب‌های بیماری‌زا هستند، پس مراقب باشید زمانی‌ که به ظرف کثیفی دست زده‌اید، با همان دست آلوده ظرف‌های تمیز را جابه‌جا نکنید. دست‌هایتان را باید بشویید و سپس به ظرف‌های تمیز دست بزنید.

۵. در شستن ظروف با آب گرم مایع‌ ظرف‌شویی بهتر اثر می‌کند

بسیاری از مایع‌های ظرف‌شویی موجود در بازار با آب گرم بهتر اثر می‌کنند. به‌ویژه پودرهای شوینده این‌طوری هستند. حرارت در حل‌شدن سریع‌تر مواد شوینده نقش دارد و به همین دلیل موقع شستن ظروف تأثیر بیشتری دارند.

۶. در شستن ظروف با آب گرم از مواد شوینده کمتر استفاده می‌شود

اثرگذاری بهتر مواد شوینده با استفاده از آب داغ به‌معنای استفاده کمتر از این مواد است. در واقع موقع شستن ظرف‌ها به‌جای اینکه مجبور باشید مقدار زیادی ماده شوینده روی ظروف بریزید، کارتان با چند قطره از این مواد هم انجام می‌شود. پس نه‌تنها ظروف‌تان را به‌خوبی می‌شویید، بلکه در هزینه‌های خرید مواد شوینده هم صرفه‌جویی می‌کنید.

۷. در شستن ظروف با آب گرم لیوان‌ها و ظروفتان کدر نمی‌شوند

استفاده بیش‌ازحد از مواد شوینده (چه شست‌وشوی دستی ظروف و چه شست‌وشوی ظروف در ماشین ظرف‌شویی) لیوان‌ها و ظروف را به‌مرور کدر می‌کند. همچنین آب سرد به‌خوبی آب گرم مواد شوینده را از روی ظروف پاک نمی‌کند. همان طور که پیش از این گفتیم، گرما مواد شوینده را بهتر تجزیه و حل می‌کند و موقع آبکشی ظروف، این مواد سریع‌تر از روی ظروف پاک می‌شوند.

۸. در شستن ظروف با آب گرم روی ظروف لکه غذا ایجاد نمی‌شود

همان طور که برای پاک‌کردن لکه روی انواع پارچه‌ها از داغ‌ترین آبی استفاده می‌کنید که پارچه تحملش را دارد، برای ازبین‌بردن لکه غذا روی ظروف هم می‌توانید از آب داغ استفاده کنید. برای این کار پیش از شستن ظروف لکه‌دار، آنها را خیلی زود درون آب داغ قرار دهید و پس از کمی صبر، ظروف را بشویید. این روش پاک‌کردن لکه‌ها از روی ظروف را خیلی راحت‌تر می‌کند و مجبور به استفاده از مقدار زیادی مواد شوینده هم نخواهید شد.

۹. در شستن ظروف با آب گرم غذاهای چسبیده به ظرف راحت‌تر پاک می‌شوند

غذاهای چسبیده به ظروف، مثل ژله و عسل، درست مانند روغن‌ها و چربی‌ها وقتی روی ظروف باقی بمانند سفت می‌شوند و آب سرد آنها را سفت و سخت‌تر هم می‌کند و شستن ظروف مشکل می‌شود. اما آب داغ به‌راحتی آنها را از روی ظروف پاک می‌کند.

۱۰. در شستن ظروف با آب گرم احتمال صدمه به ظروف کمتر می‌شود

چون آب گرم باعث می‌شود لکه و ذرات غذا سریع‌تر پاک شوند، مجبور نمی‌شوید اسکاچ را با شدت روی ظروف بکشید. بنابراین ظروفتان کمتر دچار خراش می‌شوند. در ضمن شستن راحت و سریع‌تر ظروف باعث می‌شود کمتر ظرفی از دست‌تان بیفتد و صدمه ببیند. خیلی راحت می‌توانید ابتدا ظروف را درون سینک پر از آب گرم قرار دهید تا کار اصلی تمیزکردن ظروف را آب گرم انجام دهد.

۱۱. در شستن ظروف با آب گرم در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود

آب گرم چربی و لکه‌های به‌جامانده از غذاها را به‌راحتی از بین می‌برد و در عین حال اثر مواد شوینده را هم بیشتر می‌کند، پس باعث صرفه‌جویی در مصرف آب هم می‌شود. شستن ظرف‌ها با آب سرد نیازمند مصرف آب زیادی است.

البته هرچقدر در آب صرفه‌جویی شود، همان‌قدر انرژی برای گرم‌کردن آب مصرف می‌شود.

۱۲. آب گرم به دست‌هایتان صدمه نمی‌زند

این مسئله در ماه‌های سرد سال خود را بیشتر نشان می‌دهد. آب سرد به‌اندازه آب جوش برای پوست دست‌تان مضر است. اگر با آب گرم مناسب ظرف‌ها را بشویید، شستن ظرف آزارتان نمی‌دهد.

چند نکته مهم در شستن ظروف با آب گرم

برای اینکه ظروف آشپزخانه‌تان صدمه نبینند و در بهترین حالت خود باقی بمانند، به نکات زیر توجه کنید:

  • نگذارید باقی‌مانده غذاها روی ظروفتان خشک و سفت شوند. ظرف‌ها را بلافاصله پس از خوردن غذا بشویید یا حداقل آنها را درون آب و مایع ظرف‌شویی بخیسانید.
  • می‌‌توانید پیش از شستن ظرف‌ها، آنها را درون سینک یا قابلمه بزرگ پر از آب جوش و مایع ظرف‌شویی قرار دهید و وقتی آب آن‌قدر سرد شد که دست‌تان را نسوزاند، ظرف‌ها را بشویید و آبکشی کنید. این‌طوری هم ظرف‌ها ضدعفونی می‌شوند و هم چربی‌ها و ذرات غذا کاملا پاک می‌شوند.
  • اگر پوست‌ دست‌تان به دمای آب حساس است، دو دستکش نخی و لاستیکی دست‌تان کنید.

روش‌های شستن ظروف با دست و نکات مهم

بسیاری از افراد عاشق آشپزی در خانه هستند، اما دردناک‌ترین قسمت تهیه غذا این است که پس از تمام کردن آن، انبوهی از ظروف کثیف در سینک ظرفشویی انتظار شما را می‌کشند. آخرین کاری که بعد از چندین ساعت روی پا ماندن در آشپزخانه دوست داریم انجام دهیم، ساییدن ماهیتابه‌ها و قابلمه‌ها است.

اگر شما نیز چنین هستید و ماشین ظرفشویی ندارید (که آن هم نمی‌تواند از پس تمام ظرف‌ها بربیاید) ، فرآیند شستن ظروف می‌تواند برایتان زمان‌بر و طاقت‌فرسا باشد. متاسفانه هیچ‌کس نمی‌خواهد آشپزخانه‌ای آشفته و مملو از ظروف کثیف داشته باشد، بنابراین ما چاره‌ای جز پذیرش باز کردن شیر آب و کفی کردن ظروف نداریم. با این‌حال، اگر از آن دسته از افرادی هستید که مرتبا آشپزی می‌کنند، بهتر است از تمام کارهایی که می‌توانید برای سهولت و کارآیی بیشتر شستن ظروف انجام دهید مطلع باشید.

مراحل شستن ظروف آشپزخانه

برای شستن ظروف با دست، می‌توانید از دو روش استفاده کنید. یکی به سینک ظرفشویی دوتایی نیاز دارد و دیگری مناسب کسانی است که تنها یک سینک ظرفشویی در آشپزخانه دارند. هرچند، در هر دو حالت کارهایی که بایستی انجام دهید تقریبا یکسان است. قبل از شروع فرآیند شستشو، باید ته‌مانده موادغذایی را در سطل زباله خالی کنید.

سینک را با آب داغ پر کنید

برای شستن ظروف از داغ‌ترین آبی که دست‌هایتان را نمی‌سوزاند استفاده کنید. سینک ظرفشویی را تا انتها پر نکنید، زیرا برای ریختن ظرف‌ها به مقداری فضای خالی نیاز است. آن را تقریبا نیمه پر کنید. اگر دوست دارید می‌توانید به‌جای سینک از یک کاسه بزرگ نیز استفاده کنید. این‌کار عوض کردن آب را نیز راحت‌تر می‌کند.

در پارس مگ بخوانید : رفع گرفتگی سینک ظرفشویی با ۱۱ ترفند خانگی و آسان

ماهیتابه‌ها و قابلمه‌ها را خیس کنید

اگر ظروفی وجود دارند که روی آن‌ها باقی‌مانده موادغذایی چسبیده و پاک کردن آن دشوار است، مانند قابلمه‌ها یا ماهیتابه‌ها، این ظروف را نیز با آب داغ پر کرده و روی پیشخوان قرار دهید تا دست و پایتان را نگیرند. اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خیس بخورند. همچنین می‌توانید ابزار و ظروف کوچکتری که روی آن‌ها نیز باقیمانده غذا وجود دارد، مانند کفگیر و چاقو، را نیز در این ظروف بزرگ‌تر قرار دهید.

در پارس مگ بخوانید :روش تمیز کردن قابلمه سوخته به ۱۳ روش معجزه آسا

مایع ظرفشویی را اضافه کنید

مقدار کمی مایع ظرفشویی به سینک اضافه کنید و آن را با دستان خود هم بزنید تا یک محلول یکنواخت با حباب‌های زیاد ایجاد شود. اگر پوست دست‌ شما به صابون حساس است، می‌توانید یک جفت دستکش لاستیکی بپوشید. این‌کار از دست شما در برابر خطر بریدگی نیز محافظت می‌کند. 

  • با لیوان‌ها و بشقاب‌های ظریف، مانند ظروف دسر، شروع کنید. سپس ظروف مسطح را تمیز کرده و بعد از آن ظروف غذاخوری را بشویید؛ در نهایت به سراغ قابلمه‌ها و ماهیتابه‌ها و وسایل آشپزی که خیسانده بودید بروید. همواره از ظریف‌ترین ظروف شروع کنید تا احتمال شکستن و آسیب دیدن آن‌ها در فرآیند شستشو کاهش یابد. ترتیب شستن ظروف باید از ظریف‌ترین و تمیزترین ظروف به سمت کثیف‌ترین و مقاوم‌ترین ظروف باشد تا در همان ابتدای فرآیند شستن ظروف، سینک ظرفشویی و وسایل شستشو را کثیف نکنند.
  • برای شروع شستشو، کافی است ظرف‌ها را در آب غوطه‌ور کرده و هرگونه چربی، سس یا باقیمانده غذا را با استفاده از فرچه آشپزخانه، اسفنج یا سیم ظرفشویی بشویید. از آن‌جا که سیم ظرفشویی می‌تواند ساینده باشد، از آن روی ظروف ساخته شده از مواد ظریف، مانند استیل ضدزنگ استفاده نکنید. برای شستن چنگال‌ها، از گوشه اسفنج یا پد شستشو استفاده کنید تا فضای بین سری‌های چنگال نیز شسته شود.
  • اطمبنان حاصل کنید که تمام بخش‌های هر ظرف، مانند دسته‌ فنجان‌ها و لبه‌های باریک ظرف سس، به دقت شسته شوند. ظرف‌ها باید آنقدر تمیز شوند که با کشیدن دست روی آن‌ها صدایی شبیه به جیرجیرک بشنوید.
  • اگر غذای سوخته پس از خیساندن و ساییدن هنوز هم پاک نشده بود، این فرآیند را تکرار کرده یا از مواد جایگزینی که در ادامه پیشنهاد می‌دهیم برای شستشو استفاده کنید.
  • هر زمان که سینک خیلی کثیف یا آب سرد شد، آب را تعویض کرده و به آن مایع ظرفشویی اضافه کنید تا دوباره محلولی داغ و کفی ایجاد شود.

آبکشی ظروف

پس از تمیز کردن هر ظرف، آن را زیر شیر آب برده و تا از بین رفتن هرگونه ردی از مایع ظرفشویی به آبکشی ادامه دهید؛ و یا اگر از روش دو سینک استفاده می‌کنید، ظرف‌های شسته شده را در سینک دوم قرار دهید. در این روش می‌توانید سینک دوم را با آب ولرم پر کرده و برای آبکشی ظرف‌ها را در آن قرار داده و هر چند وقت یک‌بار آب سینک را عوض کنید.

اگر سینک دوم ندارید، کافی است ظرف‌ها را زیر شیر آب آبکشی کنید. ممکن است لازم باشد در حین انجام این‌کار کمی از آب موجود در سینک را تخلیه کنید. استفاده از آب ولرم برای آبکشی کافی است. اگر آبی که برای شستشو استفاده می‌کنید دارای املاح معدنی است، می‌توانید یک فنجان سرکه سفید به سینک ظرفشویی اضافه کنید تا اسید آن از ته نشین شدن رسوبات معدنی روی ظروف شما جلوگیری کند.

چک کردن ظروف

بعد از آبکشی هر ظرف، تمیز بودن آن را به‌طور کامل بررسی کنید. تشخیص باقیمانده سس یا غذا بسیار آسان است، اما برای تشخیص چربی‌های باقیمانده، ممکن است مجبور شوید دستکش خود را دربیاورید. در صورت باقی‌ ماندن آلودگی، مراحل چهار و پنج را تکرار کنید. اگر ظرف‌ها باز هم تمیز نشدند، می‌توانید مدت بیشتری آن‌ها را خیسانده و یا از یک محلول شوینده قوی‌تر استفاده کنید.

خشک کردن ظروف

پس از اطمینان از تمیز بودن تمام ظروف، دستان خود را بشویید تا آن‌ها نیز تمیز شوند؛ سپس ظروف را با استفاده از یک حوله‌ ظرف تازه خشک کنید. برای این‌کار از حوله حمام یا حوله دست استفاده نکنید، زیرا ممکن است پرز‌ها به ظروف شما بچسبند.

بهتر است خشک کردن ظروف را به موازات شستن ظروف انجام دهید، چرا که نگه داشتن همه آن‌ها برای پایان می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های ناشی از رطوبت روی ظروف شود. اگر می‌توانید، از یکی از دوستان خود بخواهید تا در کنار شما به خشک کردن ظروف بپردازد.

این کار بسیار آسان است و قول می‌دهیم پس از پایان کار همچنان دوست شما خواهند بود. اگر چنین گزینه‌ای ندارید، می‌توانید ظروف را در یک قفسه خشک‌کن قرار دهید تا خشک شوند. حتما کاسه‌ها و لیوان‌ها را به صورت وارونه در قفسه قرار دهید تا در آن‌ها آب جمع نشود.

ظرف‌ها را در جای خود قرار دهید

ظرف‌ها را پس از خشک شدن در کابینت قرار دهید. بدین ترتیب یافتن دوباره آن‌ها راحت‌تر خواهد بود و احتمال به زمین خوردن و شکسته شدن آن‌ها نیز کاهش می‌یابد.

قسمت شستشو را تمیز کنید

 هنگامی که ظرف‌ها در کابینت قرار گرفتند، رد ظروف را با یک دستمال مرطوب پاک کرده و سپس آن را با یک حوله خشک کنید تا از رسوب املاح معدنی موجود در آب روی پیشخوان و لبه‌های سینک جلوگیری شود. پاک کردن سینک ظرفشویی نیز ایده خوبی برای ازبین بردن باقیمانده مواد غذایی است.

قسمت آماده‌سازی را تمیز کنید

هر زمان که ظرف کثیفی در سینک ظرفشویی وجود داشته، می‌توان مطمئن بود که غذایی تهیه شده است و احتمالا پیشخوان و اجاق گاز نیز باید پاک شوند. با استفاده از یک پارچه یا اسفنج آغشته به محلول آب و مایع ظرفشویی، خرده‌ریزها یا کثیفی‌های چسبناک را ازبین ببرید و در صورت نیاز اجاق را با تمیزکننده مخصوص پاک کنید تا اطمینان حاصل کنید که منطقه آماده‌سازی غذا برای دور بعد پخت و پز آماده است.

مواد مناسب برای شستن ظروف

● بهترین دوست شما: جوش شیرین

جوش شیرین به‌عنوان یک ماده تمیزکننده بسیار قوی عمل می‌کند، زیرا جوش شیرین یک ساینده ملایم است که می‌توان باعث جدا شدن آلودگی‌های مختلف، خصوصا چربی، شود. بنابراین هرگاه در تمیز کردن لکه‌های سرسخت چربی به مشکل برخورد کردید، برای حل مشکل خود به سراغ جوش شیرین بروید.

مقداری جوش شیرین و سرکه به کاسه یا سینک ظرفشویی اضافه کرده و بگذارید ظروف کثیف برای یک شب خیس بخورند. سپس در حالی که به‌راحتی آلودگی‌ها را از ظروف خود پاک می‌کنید، آن‌ها را آبکشی کنید. این ماده همچنین یک خوشبوکننده عالی به‌شمار رفته و می‌تواند جایگزین خوشبو‌کننده‌های هوای مضر شود.

● برای از بین بردن لکه‌های ظروف پلاستیکی از سرکه استفاده کنید

هنگامی که نوبت به بسته‌بندی کردن موادغذایی برای قرار دادن در فریز می‌رسد، ظروف پلاستیکی بهترین انتخاب هستند. هرچند، پس از مدتی این ظروف لکه‌دار می‌شوند و این لکه‌ها با گذشت زمان گسترش می‌یابند. خبر خوب این است که نیازی نیست ظروف پلاستیکی خود را دور بریزید. ظرف پلاستیکی را با ۵۰٪ آب و ۵۰٪ سرکه سفید پر کرده و اجازه دهید برای ۳۰ دقیقه یا یک شب خیس بخورد. پس از آبکشی لکه‌ها محو شده و ظرف پلاستیکی شما آماده میزبانی از یک وعده غذایی دیگر است.

● ترکیب نمک و لیمو می‌تواند تخته‌ برش چوبی را تمیز کند

ممکن است تاکنون متوجه این موضوع نشده باشید، اما تخته برش یکی از کثیف‌ترین نقاط خانه شما است. در اثر استفاده مکرر، تخته برش شما دچار خراش و رد چاقو می‌شود که مکانی ایده‌آل برای زندگی باکتری‌های گوش خام محسوب می‌شود.

آب گرم و مایع ظرفشویی باید مشکل را برطرف کند، اما توجه داشته باشید که آب باعث ترک‌خوردگی و تا خوردن تخته برش چوبی می‌شود. در عوض، می‌توانید مقداری نمک درشت رو تخته پاشیده، یک لیمو را از وسط برش دهید و از قسمت گوشتی آن برای تمیز کردن تخته گوشت پیش از آبکشی استفاده کنید.

● برای تمیز کردن ظروف چدنی خود از یک سیب زمینی استفاده کنید

احتمالا کارهای اشتباه زیادی وجود دارند که با ظروف چدن خود انجام می‌دهید، از جمله نحوه تمیز کردن آن‌ها. یک ترفند ارزشمند برای شستن این ظروف ارزشمند، استفاده از سیب زمینی است. تمام کاری که باید انجام دهید این است که سیب زمینی را وسط نصف کرده، مقداری نمک درشت روی ظرف چدنی پاشیده و سیب زمینی را از سمت صاف با حرکت دایره‌ای روی چدن بکشید. به‌ کار خود ادامه دهید تا ظرف شما کاملا تمیز شود، سپس آن را آبکشی کرده و خشک کنید.

کلام آخر

شستن ظروف و در کل کارهای منزل را چنانچه اصولی و صحیح انجام دهید، نه‌تنها عذاب‌آور نخواهند بود، بلکه لذت‌بخش هم می‌شوند. شما چه ترفندهایی بلدید که کارهای منزل و به‌ویژه شستن ظرف‌ها را راحت‌تر می‌کنند ؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

از مجموع ۱ رای

سلب مسئولیت: منبع این مطلب این سایت بوده و باز نشر توسط سایت مدیک بلاگ بر مبنای تایید بر محتوای آن نمی باشد.