گروهی از محققان مهندسی پزشکی biomedical engineering دانشگاه «موناش» در کلیتون استرالیا، توانستهاند تکنولوژی جدیدی برای بازگرداندن بینایی افراد بسازند. با استفاده از این تکنولوژی جدید که طبق گفتهی محققان، به طور کلی سیستم بینایی را دور میزند، تا حدودی می توان بینایی افراد را به آنها بازگرداند.
در این تکنولوژی جدید مهندسی پزشکی تصاویر ضبط شده را به صورت ساده شده و در ۵۰۰ پیکسل به افراد نابینا نشان میدهند.
این تکنولوژی جدید، با استفاده از یک دوربین دیجیتال که به عینکی متصل شده است کار میکند این دوربین تصاویر را به ریزپردازندهای میفرستد و این تصاویر پس از پردازش تصویر، به مغز فرستاده میشوند.
البته فرستادن داده به مغز به همین سادگیها هم نیست. این تیم تحقیقاتی ۱۱ بخش مختلف مغز را به دوربین متصل کرده است و این ۱۱ بخش هر کدام از ۴۳ الکترود تشکیل شدهاند این محققان میخواهند محدودهی دید ۵۰۰ پیکسلی را برای افراد نابینا بسازند.
این تکنولوژی جدید میتواند حتی به افرادی که چشم ندارند، توانایی دیدن اهدا کند. «آرتور لاوری» از محققان دانشگاه کلیتون است و روی این ایدهی جدید کار میکند. او میگوید: “اصلا لازم نیست حتی حدقهی چشم داشته باشید.“
پردازندهی همراه دوربین باید توسط کاربر حمل شود. این پردازنده میتواند قسمتهای مهم تصاویر ضبط شده را ببیند و آنها را در ۵۰۰ پیکسلی که افراد خواهند دید نمایش دهد. لاوری دربارهی پردازنده میگوید: “این پردازنده مثل یک کارتونیست میماند؛ یعنی باید یک موقعیت پیچیده را با کمترین میزان اطلاعات نشان دهد.” او میگوید که مثلا میتوان یک چهرهی انسان را با ده نقطه به تصویر کشید.
ساخت چشم مصنوعی در مهندسی پزشکی biomedical engineering شاید ابتدایی و محدود به نظر برسد، اما برای کسانی که توانایی دیدنشان را از دست دادهاند میتواند بسیار مهم باشد.
اخیرا نیز زنی در ایالت کلرادوی امریکا، چشمی الکترونیکی دریافت کرده و توانسته است تا بیناییاش را دوباره به دست بیاورد.این زن با استفاده از چشم الکترونیکی پیوند زده شده، میتواند اجسام و شکلهای مختلف را از یکدیگر تشخیص داد.
«جیمی کارلی» ۱۵ سال پیش و به دلیل بیماری رتینیت پیگمانتر (Retinitis pigmentosa)، بیناییاش را از دست داده بود. این بیماری، سلولهای شبکیهی چشم را به تدریج نابود میکند و چشم را از کار میاندازد.
جراحان بیمارستان دانشگاه کلرادو، طی یک عمل ۵ ساعته، چشمی الکترونیکی به کارلی پیوند زدند. این چشم مصنوعی میکروتراشهای دارد که به یک دوربین کوچک متصل است. تصاویری که این دوربین میگیرد، به میکروتراشه فرستاده میشود. این تراشه هم سپس اعصاب بینایی را تحریک میکند و اطلاعات تصاویر را پس از پردازش تصویر به مغز میفرستد.
البته کارلی نمیتواند مثل یک فرد معمولی با چشم الکترونیکی اش نگاه کند. دکتر «نارش ماندوا» که جراحی را انجام داده میگوید: “نکتهی مهم این است که این چشم مصنوعی کار میکند. این چشم به کارلی کمک میکند تا در خانهاش حرکت کند، به خرید برود و اشکال را تشخیص دهد.با این اوصاف، تا دیدن چشم «آدام جنسن» در Deus Ex فاصلهی زیادی داریم.