به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی، زمستان هم اگر باشد اوضاع بدتر می‌شود؛ زنان و مردان پیر و جوان و کودکانی را خواهید دید که خود را در پتوهایی پیچیده و دست‌های یخ‌زده‌شان را روی آتشی کوچک گرفته‌اند. «خوی لرزید»؛ این خبری بود که شامگاه شنبه 8بهمن، بر صفحات خبری رسانه‌ها قرار گرفت. زلزله‌ای به بزرگی 5.9 ریشتری در ساعت 21و 44 دقیقه این شهرستان در استان آذربایجان غربی را تکان داد.

همزمان، گفته شد که این زلزله در عمق هفت کیلومتری از سطح زمین رخ داده و در مناطق مختلفی از استان‌های آذربایجان غربی و شرقی احساس شده است؛ همچنین اعلام شد که کانون این زلزله در 117 کیلومتری ارومیه و 134 کیلومتری شهر تبریز بوده. عمق فاجعه زلزله ابتدا معلوم نبود اما خبرها که یکی یکی از مناطق آسیب دیده سربرآوردند، از آسیب جدی حکایت داشتند. اولین آمار تا ساعت یک بامداد، 3 کشته و 447 مصدوم را تخمین زدند و گفتند که حجم خرابی‌ها نسبتا بالاست به‌طوری که‌ برخی از روستاها به‌طور کامل تخریب شده‌اند.

ساعت 9و 47 دقیقه آمار مصدومان زلزله دیشب خوی به 816 نفر افزایش یافت و منابع رسمی اعلام کردند که 60 نفر در مراکز درمانی بستری هستند. افزایش لحظه به لحظه مصدومان شمار آن‌ها را به 973 نفر رساند و از مراجعه 858 نفر به برخی مراکز درمانی و بیمارستان‌ها خبر داد. بنا به آمار و اطلاعات، این زمین لرزه که در ارومیه و تبریز نیز احساس شد، به 70 روستا آسیب وارد کرده است. زلزله خوی مدارس زیادی را هم تخریب کرد.

مدرسه‌ها تعطیل شدند و رئیس‌جمهور هم دستوری مبنی بر انتقال دفتر مدرسه به کانکس در صورت کمبود کلاس درس صادر کرد. پیکر قربانیان به پزشکی قانونی منتقل شد و وزیر کشور گفت که اقدامات لازم برای اسکان اضطراری زلزله زدگان انجام شده است. زلزله‌ای که شب گذشته مردم شهرستان خوی و روستاهای اطرافش را دچار وحشت و بی‌خانمانی کرد، با بارش برف هم همراه شده و مردم آنجا هم اکنون در شرایط سختی به سر می‌برند.

روز 28 دیماه نیز زمین لرزه 5/4 ریشتری در عمق 12 کیلومتری زمین، شهرستان خوی را لرزانده و باعث مصدومیت 120 نفر و خسارت به منازل مسکونی شده بود. به سابقه زمین لرزه‌هایی که پیش از این در ایران و شهرهایی مثل بم، کرمانشاه یا پیش از آن اتفاق افتاده نگاه که کنیم خواهیم دید که زلزله‌هایی که از آن تحت عنوان پیش لرزه یاد می‌کنند، پیش از زلزله اصلی به وقوع پیوسته و خود هشداری مهم برای تخلیه و انجام مراقبت‌های لازم است.

اینکه چرا زلزله 28 دی ماه خوی مورد توجه قرا نگرفته است و آیا به اشتباه به عنوان زلزله اصلی معرفی شده یا خیر، خود جای بحث دارد. سوای اینکه دقت به موضوع عدم رسیدگی و مناسب سازی و در واقع مقاوم سازی سازه‌های ناایمن که در سرتاسر کشور پراکنده‌اند با توجه به زلزله خیز بودن کشور از اهمیت قابل توجهی برخوردار است که گویا با گذشت سال‌ها و افزایش آمار قربانیان زلزله به زلزله‌های سال‌های قبل، هنوز مورد توجه جدی قرار نگرفته است.

گزارش لحظه به لحظه از زلزله

ساعت 22و 15 دقیقه شنبه شب، خبرگزاری‌ها اعلام کردند که هلال احمر آذربایجان‌ غربی به حالت آماده‌باش درآمد. محبوبی سرپرست هلال‌احمر استان آذربایجان غرب، گفت: 4 تیم ارزیاب هلال‌احمر برای ارزیابی میزان خسارات احتمالی حادثه به محل اعزام شدند و تمامی پایگاه‌های هلال‌احمر استان به حالت آماده‌باش درآمدند. او ادامه داد: هنوز اطلاعات دقیقی از میزان خسارات احتمالی این حادثه در دست نیست. همچنین به گفته خالدی سخنگوی اورژانس کشور شدت بالای زلزله باعث ترک خوردگی بیمارستان خوی نیز شده است.

تعدادی آمبولانس از تبریز و ارومیه نیز به شهرستان خوی اعزام شدند. ساعت 22و 35دقیقه، اعلام شد که 15 تیم ارزیاب برای بررسی خسارت زلزله به مناطق زلزله زده خوی اعزام شدند. ذبیح‌ا… کاظمی فرماندار خوی نیز از اعزام 15 تیم ارزیاب برای بررسی خسارات خبر داده است. او ادامه داد: به محض اطلاع از وقوع زمین لرزه 5.9 ریشتری دقایقی پیش، 15 تیم ارزیاب از این شهرستان برای بررسی خسارت احتمالی به کانون زلزله اعزام شدند. ساعت 22و 55دقیقه، تداوم وقوع پس لرزه‌ها در خوی مدارس را غیرحضوری کرد.

پایگاه اطلاع‌رسانی آموزش و پرورش آذربایجان غربی، به جهت وقوع زمین‌لرزه خوی در روز شنبه و همچنین استمرار پس‌لرزه‌های نسبتاً شدید، آموزش در مدارس این شهرستان در تمامی مقاطع تحصیلی (دولتی و غیردولتی)؛ طی روز یکشنبه (9بهمن)، به صورت مجازی است. همچنین بعد از زمین لرزه شدید 5.9 ریشتری، تا آن لحظه 7 پس لرزه در مقیاس‌های مختلف شهرستان خوی را لرزاند. ساعت 23و5دقیقه، خبرآماده باش قرارگاه منطقه‌ای شمال‌غرب ارتش اعلام شد. امیر سرتیپ حاجیلو فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال‌غرب نزاجا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در ارومیه اظهار داشت: به محض اطلاع از وقوع زلزله در شهرستان خوی دستور آماده‌باش به تمام یگان‌های تابعه قرارگاه شمال‌غرب صادر شد.

او افزود: تیپ 264 سلماس، تیپ 321 مرند و گروه 433 مهندسی شهید آبشناسان قوشچی که دارای ادوات سنگین مقابله با بلیات طبیعی هستند به‌صورت آماده‌باش درآمده و در صورت نیاز آماده اعزام به مناطق آسیب دیده از زلزله هستند. فرمانده ارشد نظامی ارتش در شمالغرب تصریح کرد: در ساعات اولیه حادثه فرماندهان تیپ‌های نزدیک به منطقه، کارشناسان عمرانی و تاسیسات و بهداشت و درمان به منطقه اعزام شده‌اند. او عنوان داشت: طی تماسی با معاون سیاسی امنیتی و معاون عمرانی استانداری آذربایجان‌غربی ضمن اعلام آمادگی صددرصد قرارگاه منطقه‌ای شمال‌غرب ارتش برای اعزام کمک‌های اولیه و تجهیزات اسکان به مناطق زلزله‌زده، آخرین وضعیت این مناطق نیز بررسی و دستورات لازم صادر شد.

امیر سرتیپ حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز طی تماسی با فرمانده قرارگاه شمالغرب ضمن ابراز همدردی با آسیب دیدگان دستور آماده‌باش صددرصدی یگان‌ها را صادر کردند. همچنین با دستور ارشد نظامی ارتش در شمالغرب، بیمارستان امام علی(ع) تبریز و بیمارستان 523منطقه ارومیه ارتش نیز برای پذیرش، تخلیه و اعزام کادر درمان به مناطق زلزله‌زده به حالت آماده‌باش صددرصدی درآمده است.

ساعت 23و 20دقیقه، خبرگزاری فارس گزارش داد که معاون اول رئیس‌جمهور در تماس‌های تلفنی جداگانه با استاندار آذربایجان غربی و رئیس جمعیت هلال احمر، آخرین وضعیت زلزله خوی را پیگیری کرد. محمد مخبر در این تماس‌ها، امدادرسانی سریع و رسیدگی به وضعیت مصدومان احتمالی در ساعات اولیه را ضروری دانست و بر بسیج همه نیروها و امکانات برای کمک به زلزله‌زدگان تاکید کرد.

معاون اول رئیس‌جمهور در این ارتباط تلفنی ارائه گزارش‌های تکمیلی و مستمر را در ساعات آتی خواستار شد و بر آمادگی کامل برای پشتیبانی از عملیات امدادی در منطقه در صورت نیاز خبر داد. ساعت 23و 45دقیقه، مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان‌غربی به فارس گفت تعداد مصدومان زلزله زیاد است اما تاکنون فوتی گزارش نشده است. همچنین به گفته روابط عمومی شرکت فرودگاه‌ها؛ فرودگاه خوی پس از زمین لرزه شنبه شب ، عملیاتی و آماده پذیرش پرواز است. ساعت 00: 10دقیقه، بیمارستان صحرایی ایجاد شد.

سالم خویی، رئیس ستاد بحران خوی نیز اظهار داشت: ‌درحال برپایی بیمارستان صحرایی هستیم لذا از مردم آرامش خود را حفظ کنند. ساعت 00: 20، خالدی سخنگوی اورژانس کشور، گفت که تا این لحظه 122 مصدوم داشته‌ایم و گزارش‌هایی نیز مبنی بر فوت 2 هموطن در شهرستان خوی واصل شده است. از این تعداد مصدومان؛ 115 نفر اهل خوی و 7 نفر دیگر اهل شهر سلماس هستند.

ساعت 00: 30، پیمان آرامون مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان‌غربی اظهار داشت: در پی وقوع زمین لرزه 5.9 ریشتری در شهرستان خوی با بررسی‌های فوریِ وضعیتِ محورهای ارتباطی این شهرستان مشخص شد هیچ آسیبی به راه و ابنیه فنی وارد نشده است و مشکلی برای اعزام خودروهای امدادی وجود ندارد. او با اشاره به بارش سنگین برف در محورهای ارتباطی شهرستان خوی اضافه کرد: راهداران در محورها مستقر هستند و تعدادی نیروی کمکی نیز از شهرستان‌های اطراف برای افزایش اکیپ‌های برف‌روبی و نمک پاشی در راستای تسهیل تردد جاده‌ای اعزام شدند.

ساعت 1بامداد، شمار مصدومان زلزله خوی به580نفر افزایش یافت. استاندار آذربایجان‌غربی گفت: تعداد مصدومان تاکنون 580 نفر گزارش شده است. پیش‌بینی‌های لازم برای تامین سوخت در مناطق زلزله‌زده صورت گرفته و هیچ کمبودی وجود ندارد. از توزیع غذای گرم توسط نیروهای امدادی، بسیج و گروهای جهادی در مناطق آسیب دیده آغاز می‌شود.

آقای رئیس‌جمهور و معاون اول ریاست‌جمهوری تماس تلفنی داشتند و دستور بسیج امکانات برای امداد رسانی را صادر کردند. هماهنگی‌های لازم در جهت بسیج امکانات امدادی استان و مرکز وجود دارد. ساعت 3، استاندار آذربایجان غربی، گفت: این زمین لرزه تاکنون 580 مصدوم و 2 نفر فوتی داشته است. محمدصادق معتمدیان بامداد یکشنبه گفت: از این تعداد، 16 نفر جهت درمان به سلماس اعزام شدند، 6 نفر تحت عمل جراحی قرار گرفته و 20 نفر هم به دلیل شدت جراحات در بیمارستان بستری هستند.

به گفته او، بیشتر مصدومان به صورت سرپایی مداوا شده و از مراکز درمانی مرخص شدند. ساعت 7و 15دقیقه، فرماندار خوی در گفت‌وگو با فارس از افزایش آمار تلفات زلزله شامگاه شنبه در شمال آذربایجان غربی به 3 کشته و 665 زخمی خبر داد. ساعت 7و 45دقیقه، احمد وحیدی وزیر کشور با حضور در مناطق زلزله زده ضمن بازدید از روند امداد رسانی دستورات لازم را برای تامین نیازهای مردم صادر کرد.

ساعت 7و 55دقیقه، پیرحسین کولیوند رئیس جمعیت هلال احمر از توزیع 395 دستگاه چادر در 12 روستای حادثه دیده و برپایی 17 اردوگاه اسکان اضطراری در شهر خوی و روستاهای متاثر از زلزله 5.9 ریشتری خبر داد و اظهار داشت: تا ساعت 4و نیم صبح یکشنبه 9بهمن 1401 تیم‌های امدادی هلال احمر موفق به ارزیابی 25 روستای حادثه دیده شده‌اند.

او افزود: تا این ساعت 67 تیم امدادی از شعب هلال احمر آذربایجان‌غربی و تیم‌های واکنش سریع استان‌های همجوار مشغول امدادرسانی و ارزیابی مناطق زلزله زده هستند. رئیس جمعیت هلال احمر گفت: تا ساعت 4 و نیم صبح 395 دستگاه چادر، 100 دستگاه بخاری برقی توزیع و 17 اردوگاه اسکان اضطراری به ظرفیت یک‌هزار و 20 دستگاه برپا شده است. ساعت 8، امیر سرتیپ حاجیلو فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال‌غرب نزاجا اظهار داشت: بعد از بررسی‌های اولیه میزان خسارت در مناطق زلزله‌زده تعداد 2دستگاه تریلی، 2دستگاه بیل مکانیکی، 2دستگاه لودر به پادگان خوی اعزام شدند.

او افزود: تعداد 5 دستگاه کمپرسی ده تن برای بارگیری اقلام کمکی ارسال شده از تهران نظیر چادر و مواد خوراکی در فرودگاه ارومیه مستقر شده و به مناطق زلزله‌زده ارسال شد. وی تصریح کرد: هم اکنون تعداد 9 دستگاه از آمبولانس‌های ارتش به‌طور مداوم درحال انتقال مصدومان زلزله‌زده به شهرهای اطراف هستند. ساعت 8و 20دقیقه، خبر آمد که احمد وحیدی بامداد یکشنبه در حاشیه سفر مناطق زلزله زده خوی، اظهار کرده: دولت عزم جدی برای ارائه خدمات به زلزله زدگان و مقاوم سازی واحدهای مسکونی این منطقه دارد.

او با درخواست از رسانه‌ها برای ارائه توصیه‌های لازم به زلزله زدگان، افزود: رسانه‌ها باید در حفظ آرامش مردم و جلوگیری از وارد شدن استرس به آنان برای تسریع در خدمات‌رسانی تلاش کنند. وحیدی در رابطه با ارائه تسهیلات حمایتی به زلزله زدگان، گفت: بسته‌های تسهیلاتی شهری و روستایی در این راستا در حال بررسی است تا حمایت لازم زلزله زدگان به عمل ‌آید.

او همچنین به تعیین تکلیف دانشجویان مراکز آموزشی این شهرستان نیز تاکید کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه فصل امتحانات است و بسیاری از دانشجویان این شهرستان غیربومی هستند، باید نسبت به تعیین تکلیف آنان سریعاً اقدام کرد. ساعت 8و 50دقیقه، حامد سجادی معاون لجستیک و آمادگی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر گفت: در حال حاضر 5 هزار و 500 تخته چادر اسکان اضطراری، 11 هزار و 500 تخته پتو، 6هزار و 800 تخته موکت 6 متری، 2 هزار و 500 هیتر و چراغ والور و 5 هزار و 500 بسته غذایی 72 ساعته در حال ارسال به منطقه زلزله زده است.

سجادی افزود: این اقلام از استان‌های آذربایجان شرقی، اردبیل، اصفهان، ایلام، تهران، زنجان، قزوین، قم، گلستان، گیلان، مرکزی، مازندران و همدان ارسال شده است که در 2 فروند هواپیما و تعدادی تریلی و کامیونت در حال ارسال به منطقه است. او تاکید کرد: این اقلام جز موجودی انبارهای هلال احمر آذربایجان‌غربی است. ساعت 9، برق مناطق زلزله‌زده شهرستان خوی وصل شد و گفته شد، مردم تک خاموشی‌ها را از طریق سامانه 121 اطلاع دهند. ساعت 9و 47دقیقه، آمار مصدومان زلزله دیشب خوی به 816 نفر افزایش یافت و گفته شد 60 نفر در مراکز درمانی بستری هستند.

ساعت 9و 52دقیقه هم وزیر کشور با اشاره به روستاهای آسیب دیده، گفت: نیروهای امدادی و جهادی به 70 روستای شهرستان خوی اعزام شدند. در نهایت و بر اساس آخرین اخبار اعلام شده در رسانه‌ها، شمار مصدومان زلزله خوی به 973 نفر افزایش یافت. خالدی سخنگوی سازمان اورژانس کشور، گفت: تاکنون 973 مصدوم زلزله خوی به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی استان آذربایجان غربی مراجعه کرده‌اند که مراجعه 858 نفر از آنان به بیمارستان شهرستان خوی و مابقی به بیمارستان‌های شهرستان‌های سلماس و چایپاره بوده است.

او با بیان اینکه در حال حاضر 64 مصدوم زلزله بستری هستند، ابراز داشت: 70 مصدوم نیز تاکنون توسط اورژانس به بیمارستان‌های سلماس و ارومیه منتقل شده‌اند. سخنگوی سازمان اورژانس بیان داشت: 10 مصدوم زلزله خوی جراحی اورژانسی داشته و 24 نفر نیز در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بستری شده‌اند.

سلب مسئولیت: منبع این مطلب این سایت بوده و باز نشر توسط سایت مدیک بلاگ بر مبنای تایید بر محتوای آن نمی باشد.