خاک ها تامین کننده بیش از 95 درصد غذا و فیبر مورد نیاز بشر در جهان می باشند. بدون تلاش برای حفظ خاک به عنوان یک منبع حیاتی تجدید ناپذیرو بازسازی سلامت آن، بشر توانایی خود برای پرورش مواد غذایی کافی برای تغذیه خود بر روی کره زمین را از دست خواهد داد. مواد غذایی تامین کننده تغذیه بشر در بالاترین لایه سطحی خاک های اراضی کشاورزی رشد و پرورش می یابد.
خاک سالم و خوب، محیطی مناسب و سرشار از انواع موجودات زنده کوچک ولی پرتلاش و غیرتمند است. تنوع موجودات زنده در زیرسطح خاک بیشتر از روی زمین است. در درون خاک، موجوداتی گوناگون و پرکار زندگی می کنند که سرسپرده و عاشق کار خویشند. خاک ها میزبان 25 درصد تنوع زیستی سیاره ما هستند. بوم شناسان خاک به کرم های خاکی، مورچه ها، موریانه ها، خرخاکی و مانند اینها “مهندسین خاک” می گویند و واقعا چه مهندسان کاردان و پرتلاشی هستند. آنها یکسره در تکاپو هستند تا معماری خاک را به شکلی مناسب و متناسب با کارکردهای خاک درآورده و حفظ کنند تا خاک بتواند کار خودش را به خوبی انجام دهد این موضوع مهم خاک سطحی را به یکی از مهم ترین اجزای سیستم غذایی ما تبدیل کرده است.
اما به خاطر شیوههای کشاورزی سنتی و مرسوم، تقریباً نیمی از پربارترین خاکها در جهان در 150 سال گذشته ناپدید شدهاند، که تولید و عملکرد محصولات را تهدید میکند و به آلودگی مواد مغذی، از بین رفتن خاک و فرسایش کمک میکند. تنها در ایالات متحده، خاک روی زمینهای زراعی 10 برابر سریعتر از آن چیزی که میتواند تشکیل گردد، در حال فرسایش است و در کشور ما نیز متوسط فرایش خاک 17 تن در هکتار برآورد می گردد که جرو کشورهای رده اول در فرسایش خاک هستیم. به گفته پژوهشگران و کارشناسان سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد موسوم به فائو، اگر به تخریب خاک با سرعت فعلی ادامه دهیم، ممکن است در حدود 60 سال آینده خاک سطحی جهان تمام شود.
بدون وجود خاک سطحی، توانایی زمین برای فیلتر کردن آب، جذب کربن و تغذیه مردم کاهش می یابد. به جز اینها، غذایی که رشد و پرورش می دهیم احتمالاً دارای مواد مغذی حیاتی کمتری خواهد بود. استفاده از خاکورزی های شدید برای تهیه بستر کشت، خلا نباتات پوششی و تناوب زراعی، کودهای مصنوعی و استفاده از آفتکشهاو مواد شیمیایی باعث شده است که اراضی کشاورزی از مواد مغذی، مواد معدنی و موجودات زنده ای که از زندگی سالم گیاهان حمایت میکنند، محروم شوند.
سال 2022 مراسم بزرگداشت روز جهانی خاک در 5 دسامبر در سرتاسر جهان با شعار خاک، سرآغاز غذا برگزار شد و در آن از خاک به عنوان یک سرمایه تجدید ناپذیر که تامین کننده غذا و فیبر بشر بوده و میزبان یک چهارم تنوع زیستی روی کره زمین می باشد یاد و بر لزوم حفظ و صیانت از این منبع تاکید گردید. متاسفانه در کشور ما خاک برای مسئولین دست اندرکار فقط در حد یک روز و آنهم همین روز جهانی خاک که امسال برابر با 14 آذر 1401 بود اهمیت دارد. آنهم مانور رسانه ای و تشریفاتی که عده ای سخنران با استفاده از تریبون و بیشتر به صورت کلیشه ای چنین می گویند که برای تولید یک سانتیمتر خاک فلان چند سال لازم است و میزان مواد آلی اکثر خاک های کشور زیر یک درصد است و غیره که هیچیک هم شاید اطلاعی از منابع علمی موجود جهان در این زمینه نداشته باشند.
در سازمان های جهاد کشاورزی استان ها هم خاک صاحبی ندارد و امور آن در حد یک تابلو به مدیریت آب و خاک سپرده شده است که آنهم از خاک فقط تسطیح، آن هم از نوع لیزری اش را در بوق و کرنا می دمند بدون آنکه اطلاعی از دلایل کاهش ماده آلی خاک در اثر کاربرد ماشینهای سنگین تسطیح و یا استفاده ممتد از گاوآهن های برگرداندار داشته باشند. روز های دیگر بعد از برگزاری مراسم گرامیداشت روز جهانی خاک، این ماده حیاتی به انزوا رفته و همچنان به حال خود رهاشده و همچنین روند فرسایشی خود و روند نزولی کاهش ماده آلی خود را طی می کند.
بنابر این در همین مقوله پیشنهاد می گردد که به جای برگزاری مراسم پر زرق و برق روز جهانی خاک آموزش اهمیت خاک و لزوم حفظ و صیانت از آن را به مهدکودکها و مدارس برده و آموزش نسل آینده به عنوان امانت دار این منبع پایه تولید و ضامن ادامه حیات را به این نسل پویا و آموزش پذیر آموخت.
در عین حال و در کشور ما برای برخی از کشاورزان هر روز، روز خاک بوده چون ارتزاق و معیشت آنها بسته به حفظ و مدیریت پایدار آن می باشد. این کشاورزان سخت کوش و عاشق تولید در تلاش هستند تا با نگاه پایدار به این منبع پایه تولید نگریسته و با استفاده از شیوه های نوین اکوسیستم نگر و سازگار با محیط زیست نظیر شیوه کشاورزی حفاظتی (Conservation Agriculture) ضمن حفظ خاک خود تولید پایدار داشته باشند و نگاه ویژه ای به افزایش ماده آلی خاک خود داشته باشند.
حسینعلی کشیری، کشاورز جوان اهل روستای چهارده شهرستان کردکوی واقع در غرب استان گلستان، که اراضی کشاورزی وی یک دهه گاوآهن برگرداندار و دیسک ندیده است، میگوید: “ما میخواهیم خاک خود را به صورت سالم تحویل فرزاندنمان در آینده دهیم تا آنها نیز همچون ما مولد مواد غذایی جامعه باشند. ما با خاکهای خود مهربان هستیم و هرگز با گاوآهن سرد به جنگ آن نمی رویم و تن خاک را زخمی نمیکنیم و هیچگاه بقایای کشت قبلی را آتش نمی زنیم”
او و برادرش، بهروز، زمانی که متوجه شدند که می توانند کربن، مواد مغذی و ذخیره آب موجود در خاک را افزایش دهند، در مزرعه 6 هکتاری گندم، کلزا، باقلا، ذرت و سویای خود، تمرین کشاورزی حفاظتی (استفاده از عملیات بی خاک ورزی، حفظ بقایای گیاهی و رعایت تناوب زراعی) را آغاز کردند. مزرعه آنها در یک منطقه حاصلخیز استان گلستان است و حفظ این حاصلخیزی و همچنین رطوبت در مزرعه آنها اولویت اصلی است. به ازای هر 1 درصد افزایش کربن در خاک، یک هکتار زمین می تواند 150000 لیتر آب اضافی را در خود جای دهد. همچنین تحقیقات مستند نشان داده است که به ازای هر 1/0 درصد افزایش کربن آلی خاک (یک گرم در یک کیلوگرم خاک) به طور میانگین286 کیلوگرم به عملکرد گندم اضافه می شود.
خانواده کشیری هنگامی که عملیات خاک ورزی مرسوم را متوقف کردند و روی به عملیات کشاورزی حفاظتی آوردند شاهد افزایش مواد آلی در خاک مزرعه خود بودند، که می تواند مزایای بسیاری برای مغذی کردن محصولات زراعی و غذایی رشد یافته در خاک داشته باشد(عکس های شماره 1 و 2)
عکس شماره 1- حسینعلی کشیری کشاورزی پیشرو حفاظتی کار استان گلستان در مزرعه ذرت کشت شده در بقایای گندم در تابستان سال 1397. ایشان با عملیات بی خاک ورزی و بدون آتش زدن بقایای گیاهی ذرت را در بقایای گندم کشت کرده است.